Влашић

Влашић је планина у средњој Босни. Уздиже се стрмо у подручју Травник изнад долине реке Лашве, која му је истовремено и јужна граница. Према северу простире се до Вучје планине и извора реке Врбање. Источна граница му је поток Била (Бијела), притока Лашве, док се према западу спушта у висораван Витовља. Углавном је граде кречњаци и доломити мезозоика, нарочито доње и горње креде. У јужном подножју планине налазе се бројна точила, голи гребени, простране висоравни, стрми одсеци и крашка врела.

Влашичка висораван је у висини од 1.000 до 1.500 метара, док највиши врхови прелазе 1.900 m. Његов највиши врх је Паљеник, са 1.934 метра, а затим Влашка Громила 1.919 m. Северна страна Влашића блаже је нагнута и ту су се створили бројни токови, који чине изворишне делове притока Врбаса: Угра и Врбање. На самој висоравни Влашића има више врела која лети не пресуше (Девчани, Орман, Краљицина вода и Харамбашино врело). Велики делови Влаића су под шумом, пашњацима и ливадама. Становништво се готово искључиво бави сточарством. Од станих насеља многа се пењу веома високо као: Корићани 1.281 m и Добретићи 1.114 m.

Влашићка висораван је позната је по чувеној традицији справљања влашићког сира, као и новијем туризму на Бабановцу, где се после рата, етаблирао нови босански центар зимског туризма, којег радо посећују и страни гости.

Влашић је погодан и за узгој пчела у овом делу Европе, а на значају све више добија и сеоски туризам.

извор: http://sr.wikipedia.org/sr/Влашић_(планина)


View Vlasic, Babanovac in a larger map